16.12.2011

Aivovalon tieteelliset perusteet, osa 2 (tutkimuksista)

Käsittelin Valkee Oy:n korvavaloa jo aiemmin. Jos postaukseen laittaa määreen "osa 1", on kohteliasta kirjoittaa myös osa 2. Tässä tulee, olkaa hyvä.

Valkee esittää vakuuttavan kokoelman tutkimuksia, joiden tarkoitus lienee osoittaa, että korvavalohoito toimii. Käsittelen alla näitä tutkimuksia tarkemmin. Aloitan kuitenkin perinteisellä olkinukella.

Marraskuussa 2011 annoin Itä-Suomen yliopiston apteekille asiakaspalautetta siitä, että he myyvät Valkeen korvavalolaitetta. Kysyin (melkein ystävällisesti), että kai he tietävät laitteen olevan huuhaata. Sain seuraavanlaisen vastauksen.



Hei
Kiitos palautteestanne koskien Valkee Oy:n korvavalolamppua.
Olemme ottaneet korvavalolampun valikoimaamme sen saaman suuren kysynnän vuoksi. Itä-Suomen yliopiston apteekki on asiakaspalveluyritys ja haluamme nöyrästi palvella asiakkaitamme ja tarjota heille heidän haluamiaan tuotteita.
ystävällisin terveisin
Tässä oli nimi
palauteasioista vastaava farmaseutti
Itä-Suomen yliopiston apteekki
 Saisikohan apteekista kaljaa, jos pyytäisin sitä heidän valikoimiinsa?

Takaisin asiaan.

Valkee kutsuu tässä kohta muserrettavaa mainoskampanjaansa rohkeasti tieteelliseksi ohjelmaksi.Ensimmäisen tutkimuksen mukaan

"92% kaamosoireisista koki kaikkien oireidensa poistuvan kliinisessä tutkimuksessa"


Juu, otsikko oli noin iso. Kuulostaa hyvältä, eikö? Liian hyvältä. Tarkastellaanpa lähemmin. Suomenkielisen esityksen pohjana on IFMAD-konferenssissa esitelty posteri. Posteri on tieteellisessa kokouksessa esitelty julkaisu. Toisissa konferensseissa melkein kuka vain osallistujista voi sellaisen esittää, toisinaan vaaditaan vähän enemmän. Kyse ei kuitenkaan ole varsinaisesta tieteellisestä julkaisusta. IFMAD-konferenssissa käsiteltiin mielialahäiriöitä.

Posterin tekijöitä Antti Aunion mainitaan olevan Valkeen edustaja, mutta Juuso Nissilä on myös Valkeen toimitusjohtaja. Tämä herättää epäilyksiä eikä tutkimusta voi siten pitää täysin riippumattomana.

Tutkimuksessa oli mukana 13 henkilöä. Se on liian pieni ryhmä, jotta voidaan tehdä tilastollisesti merkittäviä päätelmiä. Posteria lukiessa huomaa, että suomenkielinen teksti kertookin jotain ihan muuta. Posterissa mainittu 92% ei tarkoitakaan kaikkien oireiden häviämistä, vaan sitä, että masennuksen vakavuutta kuvaava HAMD-17-luku vähintään puolittuu. Posterissa ei myöskään puhuta mitään siitä, miten potilaat kokevat oireensa. Saimme siis Valkeen kiinni valheesta ja luotamme vielä vähemmän.

Tutkimuksesta puuttui myös kontrolliryhmä, jolle annettaisiin muuten samanlaista hoitoa, mutta kuulokkeista ei tule valoa, vaan pelkästää yhtä paljon lämpöä kuin Valkeen laitteesta.

Valkee mainitsee, että tutkimus on tehty tammi-helmikuussa 2009. Tämä on se aika, jolloin valon määrä lisääntyy pohjoisella pallonpuoliskolla ja kaamos poistuu. Oletettavasti silloin poistuu kaamosmasennuskin.

Näin ollen ainakin tämä tutkimus on huuhaata eikä kukaan itseään kunnioittava tiedemies julkaisisi tätä läpimurtona.

Käsittelen myöhemmin muita Valkeen tutkimuksia. Jos aiotte ostaa joululahjoja, suosittelen jotain muuta.

Lisää korvavalosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida, mutta asiattomuudet poistan.

Asiattomuutena pidän esimerkiksi mainoksia, perustelemattomia mollauksia, täysin asian vierestä kirjoittamista tai kilometrien mittaisia kommentteja.

Asiattomuutena en pidä reipasta kritiikkiä, jos sitä edes jotenkin on perusteltu. Jos saat minut kiinni hölmöydestä, sekään ei ole asiatonta.