9.12.2011

Lehtivihreä eli klorofylli eli E140

Lehtivihreä eli klorofylli on kuulemma terveellistä. Ei pelkästään terveellistä, vaan ihan se tärkein asia. Se jopa suojaa säteilyltä. Tervemenoa, foliohattu!

Avauskappale on kouluesimerkki virheargumentistä nimeltä olkinukke. Esitän kohteen pilailemalla siitä.

Yksi terveellisyyden perusteluista on se, että molekyyli muistuttaa hemoglobiinia, suurin ero on hemoglobiinin rauta-ionin ja lehtivihreän magnesium-ionin välillä. Tässä järkeilyssä on kaksi pahaa vikaa. Ensinnäkin, jos lehtivihreä on sen vuoksi terveellistä, eikö olisi vielä terveellisempää juoda ihmisverta? Vampyyrisarjat ovatkin nykyään suosittuja. Toiseksi, jos yhden ionin vaihto molekyylissä ei haittaa, voisimme ruokasuolan sijaan pistää ruokaan lipeää, siinäkin on vain yksi ioni vaihdettu.

Tässä kappaleessa paljastan virheargumentin. Samankaltainen ei välttämättä tarkoita samaa. Samalla jatkan omaa olkinukke-argumentaatiotani.

Lehtivihreän väitetään myös estävän bakteerien lisääntymisen. Olisihan se kiva, mutta kun ei ole. Salmonellan useimmin saa vihreästä salaatista. Vihreä salaatti, yllätys yllätys, sisältää lehtivihreää. Salmonella on bakteeri, joka aiheuttaa kuumeista ripulia.


Vastuullisena kirjoittajana mainitsen tässä välissä, että lehtivihreää sisältäviä kasviksia toki kannattaa syödä. Kasvikset ovat hyväksi aivan muista syistä. Kasvisten tuottajatkin tietävät tämän.

Ainetta käytetään väriaineena esimerkiksi shampoossa? Haluatko tosiaan syödä shampoon ainesosia?

Jatkan itsepäisesti olkinuken rakentamista.

Tiesitkö, että jos tuotteessa, lukee "ei E-koodeja", siinä ei ole myöskään lehtivihreää, E140?

Olen toivoton.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida, mutta asiattomuudet poistan.

Asiattomuutena pidän esimerkiksi mainoksia, perustelemattomia mollauksia, täysin asian vierestä kirjoittamista tai kilometrien mittaisia kommentteja.

Asiattomuutena en pidä reipasta kritiikkiä, jos sitä edes jotenkin on perusteltu. Jos saat minut kiinni hölmöydestä, sekään ei ole asiatonta.