22.12.2011

Aivovalon tieteelliset perusteet, osa 5 (tutkimuksista yhä)

Valkee Oy:n tutkimussivulla esitetään sellaistakin, että "Valkeella pienikin valoannos aamulla otettuna tehokas satunnaistetussa kokeessa".


Kyseessä on jälleen kerran posteri, jonka anti tällä kertaa on melko laiha. Kokeessa 89 kaamosmasennuksesta kärsivää on tutkittu ja heidän masennuksen tasoaan on mitattu kolmella eri mittarilla. Sitten heidät on jaettu kolmeen ryhmään, jotka ovat saaneet 1,4 tai 9 lumenin korvavalohoitoa aamuisin 4 viikon ajan. Tulokset olivat hurjia. Kaikkien masennusmittareiden mukaan suurin osa heistä parantui hoidon aikana. Kuvaaja näytetään kuitenkin vain siitä mittarista, jonka mukaan masennus on helpottanut eniten.

Entä mikä tutkimuksessa oli vikana? Kontrolliryhmää ei ole ollut ollenkaan. Tutkimuksen ajankohtaa ei oltu mainittu. Edellinen Valkeen koe tehtiin tammi-helmikuussa, jolloin kaamos hellittää. Ehkäpä tämäkin tutkimus tehtiin samoihin aikoihin. Ajankohdasta ei kerrottu, joten asian arvioiminen on mahdotonta. Miksi ihmeessä ajankohtaa ei mainita? Onhan se kerrassaa oleellinen tieto, kun kyse on vuodenaikaan liittyvästä masennuksesta! Tutkimuksessa on jälleen mukana toimitusjohtajan lisäksi toinenkin Valkeen omistaja. Heidät molemmat on kuitenkin merkitty aivan muiden tahojen edustajiksi.

Yksi asia kiinnittää erityisesti huomiota. Paraneminen on graafin mukaan lähes samanlaista riippumatta korvan saamasta valomäärästä. Se pistää ajattelemaan, että ehkä koko valolla ei ole merkitystä.

Lisaa korvavalosta:

Korvavalokooste.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida, mutta asiattomuudet poistan.

Asiattomuutena pidän esimerkiksi mainoksia, perustelemattomia mollauksia, täysin asian vierestä kirjoittamista tai kilometrien mittaisia kommentteja.

Asiattomuutena en pidä reipasta kritiikkiä, jos sitä edes jotenkin on perusteltu. Jos saat minut kiinni hölmöydestä, sekään ei ole asiatonta.