12.11.2011

Aivovalon tieteelliset perusteet, osa 1 (Aihetodisteita)

Lupasin kirjoittaa lisää Valkee Oy:n laitteesta, joka valmistajansa mukaan johtaa valon suoraan aivoihin ja auttaa kaamosmasennukseen. Alla esitetyt huomiot eivät todista laitteen toimimattomuutta, vaan ainoastaan antavat syytä epäillä.

Lähteenä on käytetty valmistajan omia nettisivuja.

1) Valmistajan mukaan laite parantaa vakavan sairauden. Normaalisti uusien hoitomenetelmien ja lääkkeiden testaus vie vuosikausia aikaa ja rahaa palaa tolkuttomasti. Tässä valmistaja on ensin tuonut laitteen markkinoille ja vasta sitten alkanut tutkia, onko siitä apua.

He halusivat markkinoille heti.


2) Valmistaja antaa ymmärtää, että perustana on vakavasti otettavaa tieteellistä tutkimusta. Vaikutelmaa lisätään pitkällä listalla lähdeviittauksia tieteellisiin julkaisuihin. Varmasti hyviä artikkeleja, mutta niillä ei ole mitään tekemistä laitteen kanssa. Sekaan on ujutettu valmistajien eräässä konferenssissa esittämä posteri.  Posteri eroaa tieteellisestä julkaisusta siten, että tieteellistä julkaisua arvioivat muut tieteentekijät. Posterin voi kuka tahansa esittää tieteellisessä konferenssissa, johon osallistuu. Posteriin voi myös kirjoittaa ihan mitä itse haluaa.

He käyttävät auktoriteettiperusteluja.


3) Valmistaja esittää useita tutkimuksia, joiden tarkoituksena on todistaa, miten vallankumouksellinen laite on kyseessä. Kaikissa näissä tutkimuksissa on se vika, että niissä on mukana firman omistajia tai hallituksen jäseniä. Mitään riippumatonta tutkimusta ei ole tehty. Joukossa on ainoastaan yksi vertaisarvioitu julkaisu. Julkaisu on laitettu otsikon "Valkee aktivoi aivoja lumeryhmällä kontrolloidussa aivokuvauksessa" alle. Artikkelin aihe on kuitenkin aivan toinen: miten kaamosmasentuneiden ihmisten aivot reagoivat laitteeseen eri tavalla kuin terveiden ihmisten aivot.

He johtavat harhaan.

4) Normaali tapa tutkia laitteen toimivuutta olisi järjestää ns. kaksoisokkokoe. Siinä koehenkilöt jaetaan kahteen ryhmään. Toiselle ryhmälle annetaan hoitoa laitteella. Toiselle ryhmälle ei, mutta kuulokket käsitellään siten, että ne lämmittävät tarkalleen samalla tavalla. Lisäksi koehenkilöiden kanssa tekemisissä olevat ihmiset eivät tiedä, annetaanko hoitoa tällä kertaa vai ei. Tällainen koe on takuulla halvempi ja helpompi tehdä kuin aivotutkimukset.

Kaksoisokkotutkimuksia ei silti ole tehty.

5) Laitteen hinta (185 €) on älytön. Samanlaisen valon korvaansa saa muutaman euron jouluvaloista.

He haluavat rahasi.


Palaan asiaan vielä. Menkää ulos, kun on valoisaa.


Alla lisää linkkejä asiasta käytyihin keskusteluihin.

Oulun 1
Terence Eden

Lisatty 16.12.2011

Lisää korvavalosta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida, mutta asiattomuudet poistan.

Asiattomuutena pidän esimerkiksi mainoksia, perustelemattomia mollauksia, täysin asian vierestä kirjoittamista tai kilometrien mittaisia kommentteja.

Asiattomuutena en pidä reipasta kritiikkiä, jos sitä edes jotenkin on perusteltu. Jos saat minut kiinni hölmöydestä, sekään ei ole asiatonta.