12.2.2012

Nalle ja täydellisen vapaa tahto

Nalle Wahlroos on tunnettu huomiota herättävistä keskustelunavauksistaan. Hän on myös oikea ultraporvari. Jos itsellä on paljon rahaa, on helppo ajatella, että on ansainnut sen. Jos jollain on enemmän kuin toisilla, pitää joillakin olla vastaavasti vähemmän. Ultraporvari mielellään ajattelee, että tämäkin on oikein ja ansaittua. Köyhä siis ansaitsee olla köyhä.

Nalle menee uusimmassa avauksessaan vielä pidemmälle. Hänen näkemyksensä mukaan yhteiskunta houkuttelee nuoria valitsemaan syrjäytyneen köyhän osan. Nalle antaa ymmärtää, että työttömyyspäiväraha on suorastaan houkutteleva rikkaus. Onkohan kukaan kertonut Nallelle, kuinka suuri tämä rikkaus on? Nuoret siis vapaaehtoisesti syrjäytyvät, koska siihen on niin hyvä tilaisuus.

Köyhä ei pelkästään ansaitse olla köyhä vaan myös haluaa sitä. Tämä on Nallen sanoma.

Jos meillä kaikilla olisi täydellisen vapaa tahto, me kaikki olisimme yhtä rikkaita kuin Nalle ja paljon viisaampia. Näyttää siltä, että maailma ei ole sellainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida, mutta asiattomuudet poistan.

Asiattomuutena pidän esimerkiksi mainoksia, perustelemattomia mollauksia, täysin asian vierestä kirjoittamista tai kilometrien mittaisia kommentteja.

Asiattomuutena en pidä reipasta kritiikkiä, jos sitä edes jotenkin on perusteltu. Jos saat minut kiinni hölmöydestä, sekään ei ole asiatonta.