12.2.2012

Lisää lisäaineita, nam!

Monet ihmiset arvostavat luonnollisuutta, varsinkin ruuassa. Näille ihmisille ruuan lisäaineet ovat kummallinen peikko. Jos aivan tavallinen luonnossakin esiintyvä aine nimetään E-koodilla, se jollakin mystisellä tavalla muuttuu vahingolliseksi, ellei peräti myrkylliseksi. Kauppamiehet ovat tämän huomanneet ja myyvät heille luonnollisia, lisäaineettomia ruokia.



Lisäaineiden pelko on kuitenkin aivan turha. Ei niitä lisäaineita ruokiin huvikseen tai kuluttajan kiusaksi pistetä. Lisäaineiden avulla monet helposti pilaantuvat tuotteet säilyvät pidempään. Lisäaineet suojelevat meitä ruokamyrkytyksiltä.

Tämä postaus on lähinnä uutinen. Kiitokset Hesarille, joka julkaisi professori Marina Heinosen arvion lisäaineista. Kiitos myös Timo Ylhäiselle, jonka kommentti Skepsiksen keskustelupalstalla antoi idean postaukseen.

4 kommenttia:

  1. Marja Kainulainen13.2.2012 klo 13.17.00

    Kyseinen Hesarin artikkeli sisälsi monta hyvää näkökantaa. Ainoastaan kommentti valmisruoista pisti silmään, sillä en ole tähän päivään mennessä nähnyt/maistanut yhtään ainutta einesateriaa joka olisi ollut verrattavissa vastavanlaiseen itsetehtyyn ruokaan (niin maun kuin ravintosisällönkin kannalta).

    No jaa, olen maistanut D-vitamiinitipoilla höystettyä roiskeläppää. Maku ei muuttunut yhtään siedettävämmäksi.

    VastaaPoista
  2. Riippuu varmaan kovasti valmisruuasta ja siitä kotikokista. Eihän siihen tietenkään sitä kokkiohjelmafiilistä saa mukaan. Kaverin varmaankin pystyy huijaamaan, jos panostaa esillelaittoon.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kiittämästä!

    Pitää tietysti muistaa, että lisäaineet eivät ole itsetarkoitus ja parasta ruokaa on tuoreista raakaaineista itsetehty sapuski, mutta tavallaan on hassua, että ruuasta kitistään tällä tavalla aikana, jolloin sitä on tarjolla ylenpalttisemmin kuin koskaan aiemmin.

    Minua vähän hävettäkin se kitinä. Eikö ketään muuta?

    VastaaPoista
  4. juha huuhaa huuhaa oot aika pipipää

    VastaaPoista

Saa kommentoida, mutta asiattomuudet poistan.

Asiattomuutena pidän esimerkiksi mainoksia, perustelemattomia mollauksia, täysin asian vierestä kirjoittamista tai kilometrien mittaisia kommentteja.

Asiattomuutena en pidä reipasta kritiikkiä, jos sitä edes jotenkin on perusteltu. Jos saat minut kiinni hölmöydestä, sekään ei ole asiatonta.