8.2.2012

Kuinka paljon saa valehdella?

Jos myyt jotain tuotetta tai valmistat sitä, on ihan sallittua kehua sitä. Jopa hieman liioitella tuotteen hyviä ominaisuuksia. Kyllä kesätorilla jokaisen mansikat ovat niitä parhaita. Me kaikki järkevät ihmiset tiedämme asian ja osaamme suhtautua siihen. Mutta jos torimyyjä myy puolalaista puolukkaa suomalaisena tai mustikoita mansikkana, niin emme pidä sitä enää sopivana. Jos saman mansikan myyjä väittää mansikkansa parantavan sairauksia tai osaavan lentää, pidämme myyjää jo hiukkasen vinkahtaneena.

Terveysmarkkinoilla kaikki on toisin. Näyttäisi, että valehdella saa mielin määrin. Kuluttaja myös nielee mitä hulluimpia väitteitä. Näiden rinnalla lentävä ja satumaatangoa laulava mansikka vaikuttaa melko todennäköiseltä asialta. Mitäpä järkevä ihminen ajattelee vaikkapa seuraavasta?

Laastari, joka osaa tunnistaa myrkyt ja jossa on niin hurja imu, että se pystyy imemään myrkkyjä pois koko elimistöstä jalkapohjien kautta? Vaarallinen vekotin. Jos tuote-erässä on vika, niin laastarihan saattaa erehtyä pitämään aivoja haitallisena aineena. Tällöin laastari tietenkin imee aivosi ulos jalkapohjien kautta. Toisaalta, jos luulet noista laastareista olevan hyötyä, ei vahinko ole suuren suuri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida, mutta asiattomuudet poistan.

Asiattomuutena pidän esimerkiksi mainoksia, perustelemattomia mollauksia, täysin asian vierestä kirjoittamista tai kilometrien mittaisia kommentteja.

Asiattomuutena en pidä reipasta kritiikkiä, jos sitä edes jotenkin on perusteltu. Jos saat minut kiinni hölmöydestä, sekään ei ole asiatonta.