22.3.2012

Aktivoi työllistäjä - voita kahvipaketti!

Työmarkkinajärjestöt ovat suuressa viisaudessaan päättäneet, että työttömyysturvan kestoa lyhennetään 100 päivällä niiltä työttömiltä, jotka eivät osallistu aktivoimistoimiin. Olen jo aiemmin kirjoittanut, mitä mieltä olen tällaisesta aktivoimisesta.

Työmarkkinajärjestöt ovat työmärkkinajärjestöjä. Jostain kumman syystä työttömyysjärjestöt eivät ole koskaan mukana näissä neuvotteluissa. Työssä käyvän tuntuu olevan vaikea ymmärtää työtöntä. Tai köyhää. Tai muita ilkeitä ja ikäviä ihmisiä. Joutaisivat jonnekin pois silmistä. HYI!

Kuten jo viime vuonna totesin, työttömille järjestettävät kurssit ovat omanlaisiansa. Varsinaisilla työllisyyskursseilla opetellaan aivan jotain ammattia ja ne ovatkin aivan järkeviä. Mutta ne aktivoimiskurssit. Niitä pitää joukko röyhkeitä opportunisteja, jotka ovat huomanneet, että työkkäri maksaa siitä, että aktivoidaan työttömiä. Kurssien pitäjiltä ei vaadita mitään ammattitaitoa tai muodollista pätevyyttä.

Tuollainen motivoiminen herättää ajatuksen, että jospa itsekin rupeaisin pitämään työttömien kursseja. Ei minulla ole mitään hajua, miten niitä vedetään, mutta ei se näytä muitakaan haittaavan.

Työttömäksi joutuvalle on nöyryytys joutua tekemään pellenhommia aktivointikurssille. Työtön kaipaa työtä. Siinä se.

Millään aktivointitoimilla ei voi potkia tutkainta eikä varsinkaan selvää laskuoppia vastaan. Koska työpaikkoja on vähemmän kuin työntekijöitä, niin väistämättä joku jää ilman. Aivan riippumatta siitä kuinka aktiivisia tai velttoja, taidokkaita tai typeryksiä työttömät ovat.

Olette varmaan joskus leikkinyt sitä leikkiä, missä pyöritään tuolien ympärillä kunnes musiikki lakkaa soimasta. Tällöin kaikki ryntäävät tuoleille, joita on yksi vähemmän kuin pyörijöitä. Yksi onneton jää ilman ja joutuu pelistä pois.

Tällaista peliä työvoimapolitiikkakin on; tuoleja on melko monta, mutta melko monta vähemmän kuin tanssijoita. Kun musiikki lakkaa, niin pelistä poistetaan monta onnetonta. Pelin henkeen kuuluu, että pelistä poistettaville nauretaan.

Ongelma ei siis ole työttömien aktiivisuus vaan työnantajien passiivisuus työn tarjoamisessa. Ehkä työnantajille pitäisi olla pakollinen kurssi, missä he aktivoituisivat. Opettelisivat, miten kirjoitetaan työsopimus, laadittaisiin työpaikkailmoitus ja sillai. Parhaimman ilmoituksen laatinut työnantaja saa hakea kotimatkalla bingosta kahvipaketin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida, mutta asiattomuudet poistan.

Asiattomuutena pidän esimerkiksi mainoksia, perustelemattomia mollauksia, täysin asian vierestä kirjoittamista tai kilometrien mittaisia kommentteja.

Asiattomuutena en pidä reipasta kritiikkiä, jos sitä edes jotenkin on perusteltu. Jos saat minut kiinni hölmöydestä, sekään ei ole asiatonta.