11.3.2012

Aivovalon tieteelliset perusteet, osa 8 (Läpimurto? Ei sinne päinkään!)

Valkee on vihdoinkin julkaissut korvavaloa käsittelevän artikkelin tieteellisessä julkaisussa.


Tutkimus on sama, mistä aiemmin ilmestyi posteri tieteellisessä konferenssissa. Olen jo aiemmin kertonut, miksi tutkimus on silkkaa potaskaa. Lyhyesti sanottuna tutkimuksessa todettiin, että korvavalo poisti kaamosmasennuksen samaan aikaan kuin kaamoskin loppui.

Valkee väittää, että laitteen takaa löytyy kovaa tiedettä. Siksi tuntuu hieman erikoiselta, että ensimmäinen tieteellinen artikkeli julkaistaan juuri Medical Hypotheses -lehdessä. Lehden artikkelit eivät suinkaan ole vertaisarvioituja, vaan toimittajat itse päättävät, mitä julkaistaan. Joskus pari artikkelia on käynyt läpi vertaisarvioinnin ja siksi lehti kutsuu itseään vertaisarvioiduksi.

Lehdessä ei suinkaan kerrota tieteellisiä tuloksia, vaan pelkästään hypoteesejä, kuten lehden nimestäkin selviää.

Valkee on myynyt laitettaan jo vuosia, ja nyt he esittävät vasta hypoteesin, että toimisikohan se? Hassua.




Lehdellä on hieman huono maine, kuten Wikipedia osaa kertoa. Lehti on kunnostautunut esimerkiksi julkaisemalla artikkeleita, joissa kyseenalaistetaaan HI-viruksen ja AIDSin yhteys. Lisäksi lehdessä on mm. pohdiskeltu, auttaisiko ejakulaatio tukkoiseen nenään tai mitä napanöyhtä sisältää.

Lehdellä on ollut alunperin hyvä tarkoitus tarjota julkaisufoorumi jutuille, joita muuten olisi vaikea saada esille. Tasapuolisuuden nimissä mainittakoon, että lehdessä on myös pohdittu sitä, voisiko immunokromatografista menetelmää käyttää raskauden selvittämiseen sammakoiden sijaan. Tällainen menetelmä on nykyään yleisessä käytössä ja sellaisen voi kuka tahansa ostaa apteekista. Valitettavasti lehden linja on johtanut siihen, että julkaistavaksi päätyy kaikenlaista pseudotiedettä ja huuhaata.

Lisää korvavalosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida, mutta asiattomuudet poistan.

Asiattomuutena pidän esimerkiksi mainoksia, perustelemattomia mollauksia, täysin asian vierestä kirjoittamista tai kilometrien mittaisia kommentteja.

Asiattomuutena en pidä reipasta kritiikkiä, jos sitä edes jotenkin on perusteltu. Jos saat minut kiinni hölmöydestä, sekään ei ole asiatonta.