Valkee Oy:n tutkimussivulla esitetään, että "Valkee aktivoi aivoja lumeryhmällä kontrolloidussa aivokuvauksessa"
Otsikon väite perustuu posteriin, jonka tekijöissä on ainakin kolme Valkee Oy:n omistajaa. Samassa yhteydessä esitetään vertaisarvioitu tieteellinen artikkeli. Vertaisarvioitu tieteellinen artikkeli käsittelee sitä, miten terveiden ja kaamosmasentuneiden aivot toimivat eri tavalla. Tällä artikkelilla ei ole mitään tekemistä korvavalolaitteen kanssa. Käsittelen siksi vain posteria, joka siis ei ole tieteellinen julkaisu, vaan tieteellinen esitys, jonka voi esittää yleensä kuka tahansa tieteelliseen kokoukseen osallistuja.
En väitä ymmärtäväni täysin posterin tekstiä. Mutta jotain ymmärrän. Ensinnäkin korvavaloa saavien aivojen aktiivisuus kasvoi joissain kohdin. Mutta nämä alueet eivät ole niin selvästi näköalueella kuin johtopäätöksistä voisi kuvitella. Tiedämme, että korvavalo lämmittää korvia. Posterissa ei mainita mitään siitä, että kontrolliryhmän korvia olisi lämmitetty. Koehenkilöiden on ollut pakko tietää, että he ovat kokeessa, missä valoa ehkä laitetaan korvaan, joten he voivat hyvinkin tulkita lämmön korvassa valoksi ja siten näköalueet voivat aktivoitua. Oli miten oli, jos kontrolliryhmä ei ole saanut samanlaista lämpöä korviinsa, on koejärjestely mitätön. Aivojen aktivaatio voi johtua lämmön tunteesta.
Aivot voivat hyvinkin reagoida valoon, jos sitä aivoihin joutuu. Tämä johtuu siitä, että monet proteiinit ovat todellakin valoherkkiä: ne hajoavat helposti valossa tai muuttavat avaruusrakennettaan. Vaikka aivot reagoisivat valoon, ei se vielä todista mitään siitä, onko se hyvä vai huono asia. Puhumattakaan siitä, että sillä olisi jotain erityisiä toivottuja vaikutuksia.
Tämäkään tutkimus ei todista korvavalon puolesta, mutta ei sitä vastaankaan.
Mutta tapa, jolla tutkimus julkistetaan, viittaa petokseen. Esitetään posteri epämääräisine tuloksineen todisteena ja viitataan tieteelliseen julkaisuun, joka käsittelee ihan muita asioita.
Lisää korvavalosta:
Korvavalokooste.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Saa kommentoida, mutta asiattomuudet poistan.
Asiattomuutena pidän esimerkiksi mainoksia, perustelemattomia mollauksia, täysin asian vierestä kirjoittamista tai kilometrien mittaisia kommentteja.
Asiattomuutena en pidä reipasta kritiikkiä, jos sitä edes jotenkin on perusteltu. Jos saat minut kiinni hölmöydestä, sekään ei ole asiatonta.