Samuel Hahnemann, Wikipedian valitsema kuva |
Lääkkeiden lisäksi homeopatiaan kuuluu huolellinen potilaan haastattelu, anamneesi. Tämän pohjalta homeopaatin sanotaan ymmärtävän ihmistä ja hänen sairauttaan kokonaisvaltaisesti ja osaa siten valita oikean lääkkeen siihen. Paraneminen tapahtuu siis luonnollisesti
Suomen Homeopaatit ry.
Samuel Hahnemann, | Homeopaatit ry:n valitsema kuva |
Entä nämä homeopaattiset lääkkeet? Samanlainen parantaa samanlaista? Auttaako kirveen tekemään haavaan, jos lyö haavaa pienellä veitsellä? Kuulostaa hyvältä, mutta ei uskottavalta. Äärimmäinen laimentaminen voimistaa aineen lääkitsevää vaikutusta, mutta pienentää haitallista vaikutusta? Jos valmisteessa ei ole enää yhtään vaikuttavaa ainetta, mihin vaikutus perustuu? Ei kuulosta uskottavalta. Lisäksi bongasin taikasanat luonnollinen, energiataso, magnetismi ja kokonaisvaltainen.
Lääketiede on 200 vuoden aikana kehittynyt melkoisesti, mutta homeopatia noudattaa yhä samoja oppeja kuin Hahnemannin aikana. Sanoisin, että koululääketiede on ajanut sen edelle. Homeopaatit tekevät nykyään lääkkeensä sentään koneellisesti, mutta periaate on yhä sama: laimennetaan ja ravistetaan. Lääketiede taas kehittyy ja muuttuu huimaa vauhtia, esimerkkinä vaikkapa ihmisen sisällä toimiva verensokerimittari. Opin pysyminen samana ilman, että se korjaa itseään on yleinen pseudotieteen ominaisuus.
Homeopatiaa ja sen vaikutusta sairauksiin on myös tieteellisesti tutkittu. Homeopaattilääkärit ovat tyypillisesti julkaisseet homeopatiaa tukevia tutkimuksia, mutta useat riippumattomat tutkimukset ovat todistaneet, että homeopatialla ei ole mitään lääkitsevää vaikutusta.
Tämä oppi on myös poikinut kaksi Nobel-palkintoa, nimittäin ig-Nobeleita. Homeopaatti Jacques Benveriste kirjoitti Nature-lehdessä, että homeopaattisen lääkkeen teho perustuu siihen, että vesi muistaa siinä aiemmin olleet molekyylit. Tästä hän sai ig-Nobelin vuonna 1991. Myöhemmin hän esitti, että tämän muistin voisi digitoida ja siirtää puhelimen tai internetin välityksellä. Tästä hän sai toisen ig-Nobelin vuonna 1998. Tämä on antanut homeopatian vastustajille tilaisuuden irvailla asiasta. Tein itsekin niiin.
Homeopatiaan kuuluu myös oppi miasmoista. Näistä myöhemmin.
Tuomio: hoitosuhde hyvä, muuten terveyshömppää
Wikipedia tarjoaa hyvän katsauksen homeopatiasta kriittisellä otteella. Skepsis on julkaissut vielä kriittisemmän artikkelin.
Lisää pikatuomioita
Lähteenä on käytetty Wikipedian ja linkitettyjen sivujen lisäksi Skepsiksen julkaisemaa artikkelia, jonka ovat kirjoittaneet Veijo Saano ja Markku Javanainen. Julkaistu alunperin Suomen Lääkärilehdessä, vsk 51, 3/1996, sivut 197–202.
Tulipa tästä mieleeni nuoruudessa käsiini tupsahtanut YAD:n lehtinen, jossa oli pitkähkö artikkeli homeopatian käytöstä huumeriippuvaisten hoidossa (harmi vaan että se joutui roskiin jo vuosikymmen sitten). Olisi kiintoisaa tietää, onko plasebolla minkälainen vaikutus vaikkapa opiaattiriippuvuuden hoidossa.
VastaaPoistaEi hätää, internet muistaa:
Poistahttp://www.yad.fi/eno/eno9/9homeopatia.htm
Silkkaa lööperiä koko juttu.
Tai ei ihan. Homeopaattien potilaskeskeinen tyyli luo edellytykset terapiaan ja potilas voi parantua huuhaasta huolimatta.
Plasebohan on mukana kaikessa hoitamisessa. Jos lääkäri hienoinen valkoisine takkeineen sanoo, että särky hellittää tällä pillerillä, niin se helpottaa, vaikka lääkäri antaisi syötäväksi nonparelleja.
Poista