Monet ihmiset arvostavat luonnollisuutta, varsinkin ruuassa. Näille ihmisille ruuan lisäaineet ovat kummallinen peikko. Jos aivan tavallinen luonnossakin esiintyvä aine nimetään E-koodilla, se jollakin mystisellä tavalla muuttuu vahingolliseksi, ellei peräti myrkylliseksi. Kauppamiehet ovat tämän huomanneet ja myyvät heille luonnollisia, lisäaineettomia ruokia.
Lisäaineiden pelko on kuitenkin aivan turha. Ei niitä lisäaineita ruokiin huvikseen tai kuluttajan kiusaksi pistetä. Lisäaineiden avulla monet helposti pilaantuvat tuotteet säilyvät pidempään. Lisäaineet suojelevat meitä ruokamyrkytyksiltä.
Tämä postaus on lähinnä uutinen. Kiitokset Hesarille, joka julkaisi professori Marina Heinosen arvion lisäaineista. Kiitos myös Timo Ylhäiselle, jonka kommentti Skepsiksen keskustelupalstalla antoi idean postaukseen.
Kyseinen Hesarin artikkeli sisälsi monta hyvää näkökantaa. Ainoastaan kommentti valmisruoista pisti silmään, sillä en ole tähän päivään mennessä nähnyt/maistanut yhtään ainutta einesateriaa joka olisi ollut verrattavissa vastavanlaiseen itsetehtyyn ruokaan (niin maun kuin ravintosisällönkin kannalta).
VastaaPoistaNo jaa, olen maistanut D-vitamiinitipoilla höystettyä roiskeläppää. Maku ei muuttunut yhtään siedettävämmäksi.
Riippuu varmaan kovasti valmisruuasta ja siitä kotikokista. Eihän siihen tietenkään sitä kokkiohjelmafiilistä saa mukaan. Kaverin varmaankin pystyy huijaamaan, jos panostaa esillelaittoon.
VastaaPoistaKiitos kiittämästä!
VastaaPoistaPitää tietysti muistaa, että lisäaineet eivät ole itsetarkoitus ja parasta ruokaa on tuoreista raakaaineista itsetehty sapuski, mutta tavallaan on hassua, että ruuasta kitistään tällä tavalla aikana, jolloin sitä on tarjolla ylenpalttisemmin kuin koskaan aiemmin.
Minua vähän hävettäkin se kitinä. Eikö ketään muuta?
juha huuhaa huuhaa oot aika pipipää
VastaaPoista