Mercurialis perennis |
Kasvinharrastajalle on tuttu sinijuurten (Mercurialis) suku, joista Suomessa kasvaa lehtosinijuuri (Mercurialis perennis) ja aggressiivisen apinalajin mukana levinnyt rikkasinijuuri (Mercurialis annua). Kaikki sinijuuret ovat myrkyllisiä.
Roomalaiset nimesivät myös keskiviikon Mercuriuksen mukaan ja perinne elää mm. espanjan (miércoles), ranskan (mercredi) ja italian (mercoledi) kielillä.
Elohopea on sivistyskielissä saanut nimensä Mercuriukseltä ja jopa suomeksi vanhemmissa teksteissä voidaan puhua merkurikloridista. Olenpa nähnyt aivan viime vuosina elohopeaa nimitetyn "merkuri-nimiseksi metalliksi" luontaistuotemainoslehdessä.
Kuppa, elohopea ja lääketiede
Humpuukia vai ei?
Entisinä aikoina sairauksien hoidot saattoivat olla sairautta vaarallisempia. Se ei välttämättä tarkoita sitä, että nämä hoidot olisivat olleet humpuukkia.
Nykyisistä hoidoista ja "hoidoista" on helppo arvioida, ovatko ne humpuukkia vai eivät. On vain tarkasteltava sitä, perustuvatko ne tieteellisiin tosiseikkoihin. Vanhoista hoidoista on vaikeampi sanoa, koska on vaikea arvioida, mitkä olivat tieteellisiä tosiseikkoja kulloiseenkiin aikaan. Mikäli sellaista kuin tiede oli edes olemassa.
Kuppa ja elohopea
Kun kuppa saapui Eurooppaan 1400-luvun lopussa, ottivat lääkärit käyttöön arabien ihotauteihin käyttämän elohopean. Teho ei ollut kummoinen ja sivuvaikutukset hurjat, mutta se oli satoja vuosia paras lääke kuppaan. Huonoksi hoidoksi elohopeahoito muuttui vasta 1900-luvun alussa salvarsaanin (1910) ja myöhemmin neosalvarsaanin (1912) tultua markkinoille. Nykyään käypä hoito on antibiootit.
Parempaa luettavaa:
Wikipedia: Kuppa
Forsius: Kuppataudin historiaa
Kielten ihmeellinen maailma: Viikonpäivien alkuperä